HPV NEDİR?
Cinsel yolla bulaşarak rahim ağzı kanseri, penis, scrotum, baş, boyun ve makat (anal) kanserlere neden olabilmektedir. Tanı için HPV DNA PCR testi yaptırmak çok önemlidir.
Human Papiloma Virüsü (HPV); genital bölgeye, boğaza ve anal bölgeye yerleşir. 100'den fazla tipi bulunan bir virüstür. Vücudun değişik yerlerinde siğil (kondilom), hücre çoğalması ve kansere neden olabilir. HPV vücuda alındıktan sonra kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik göstererek siğil oluşumuna da yol açabilir. Siğiller en sık genital bölgede görülür ama vücudun her yerinde çıkabilir.
HPV, rahim ağzı kanserinde bilinen en önemli risk faktörüdür. Rahim ağzı kanseri hastalarının %99.7’sinde bu virüs saptanmıştır. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın virüstür. AIDS hastalığından sorumlu HIV virüsünün cinsel yolla bulaşma oranı HPV’den daha düşüktür. HPV’nin yol açtığı dış genital siğiller sıklıkla hissedilebilse de bazıları çok küçük olup fark edilmeyebilir. Ve hatta bazı HPV tipleri siğil oluşturmayabilirler. Erkeklerde belirtileri hafif kaşıntı, ağrı, nadiren acı, yanma ve batma hissi; kadınlarda belirtileri ise aynı şekilde hafif kaşıntı, yanma ve batma hissi, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama, adetler arasında düzensiz kanama , inatçı anormal akıntı olarak kendini gösterebilir. Ortak belirtilerde ise boğazda ve anal bölgede siğil oluşumu gözlenebildiği gibi hiçbir belirti vermeyedebilir.
Baş boyun kanserlerinin %45 - %80 arasında HPV pozitiftir. HPV virüsü, erkeklerde de penis, skrotum, anorektal ve baş-boyun (ağız) kanserlerin nedenleri arasında sayılır. Tanı için HPV DNA PCR testi yaptırmak çok önemlidir.
PREZERVATİF HPV Yİ ÖNLER Mİ ? HPV NASIL BULAŞIR ?
Bulaşma tarihini belirlemek mümkün değildir. Cilde temas yolu ile bulaşır, virüsün ana bulaşma yolu oral, vajinal, anal ilişki ve ilişki sırasında genital bölgenin temasıdır. HPV hastalığı olan bir kişinin penis, skrotum (erkek yumurtalık torbası), vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşır. Oral yolla hastalıklı bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşma olabilir. Bazı durumlarda HPV yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir.
Prezervatif kullanmak bulaşmayı her zaman önlemez çünkü virüs prezervatifle kaplı olmayan bir genital alandan da bulaşabilir. HPV hastalığı genellikle çıplak gözün göremediği hücresel değişiklikler olarak ortaya çıkar. Bazen HPV kendisini klasik karnabahar görünümlü siğillerle (kondiloma akuminata) belli edebilir. Çoğu durumda HPV vücuda alınır ve hastalık sırasında siğil oluşumu gerçekleştirmeyebilir. HPV’nin ortaya konulması için HPV DNA testi yaptırılması gerekir.
Prezervatif HPV bulaşmasını büyük ölçüde engellese bile maalesef HPV bulaşmasını % 100 oranında önlemez. Çünkü bulaşma için sadece cinsel ilişki gerekmez HPV bir doku virüsü olduğu için prezervatifin yeterli olmadığı kısımlarda ten teması ile bulaşabilir.
PEKİ HPV DEN NASIL KORUNABİLİRİZ ? HPV’NİN TEDAVİSİ VAR MI ?
Çok eşlilik HPV bulaşması için en önemli risk faktörüdür. Çok eşlilikten kaçınmak korunmada önemli bir etkendir. Çok eşli olunmasa bile eşlerden birinin daha önce HPV ile karşılaşması da HPV bulaşmasına yol açabilir. % 100 önlemese de prezervatif kullanmak bulaşmayı belirgin olarak azaltır. HPV korunmasında bir diğer yöntem de aşıdır. Geliştirilen aşılar şu anda virüsün kanser yapan grubundan HPV 16 ve HPV 18’e karşı; siğil yapan grubundan ise HPV 6 ve HPV 11’den oluşan 4 tipine karşı korumaktadır. HPV 16 ve HPV 18, virüs kaynaklı hastalıkların %70’inden sorumludur ve rahim ağzı kanserinin yaklaşık %99,70 oranında nedenidir. Bu yüzden aşı ile %100 koruma sağlanmasa da en sık karşılaşılan tiplere karşı koruma sağlanabilmektedir.
HPV’ye yakalanmak kanser olunduğu anlamına gelmez. HPV hastalığı geçiren bazı kişiler bağışıklık sistemleri farklılık gösterse de 1-2 yıl içerisinde vücuttan atabilirler. HPV hastalığının vücuttan atılmasında en önemli faktör, vücudun bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi bozuk kişilerde HPV hastalığının kanserojen etkisi daha fazladır. Sigara, alkol, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, uyuşturucu kullanımı, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, klamidya hastalığı gibi durumlar hastalığın hızlı ilerlemesine ve kansere dönüşmesine neden olabilmektedir.
HPV RİSK GRUPLARI VE TİPLERİ
DÜŞÜK RİSK GRUBU
MUHTEMEL YÜKSEK RİSK
YÜKSEK RİSK GRUBU
NOT: Mavi Laboratuarlar Grubu bünyesinde çalışılan HPV DNA PCR Genotiplendirme testi HPV’nin tüm tiplerini saptamaktadır. Yukarıda belirtilen 40 tipin tiplendirmesini yapıp, kalan HPV tiplerini Universal HPV adı altında tiplendirir.
HPV DNA PCR TESTİ NASIL ÇALIŞILIR ?
Numune alım işlemi, “swap” olarak nitelendirdiğimiz steril pamuk çubuklar yardımıyla acısız bir şekilde kişinin genital bölgesinden sürüntü örneği alınır. Eğer Kadınların ve erkeklerin genital bölgesinde kabarcık oluşturan siğiller varsa uzman doktor tarafından biyopsi örneği şeklinde numune alım işlemi gerçekleştirilebilir. Alınan numuneler “Surepath” olarak bilinen HPV DNA PCR testine özgü üretilmiş solüsyon içerisinde özel saklama koşullarında steril olarak muhafaza edilir ve sonrasında çalışmaya alınır.
İlk aşamada hasta numuneleri “İzolasyon” işlemi dediğimiz DNA harici tüm bileşenler uzaklaştırılarak hastanın saf DNA’sı elde edilir.
İzolasyon sonrası PCR( Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi ile hastanın izole edilmiş saf DNA’sındaki HPV’ye özel hedef DNA bölgesi çoğaltılır.
PCR işlemi sonrası çoğaltılan DNA bölgesi “Line Blot Hybridization” yöntemi ile belirli ısı koşullarında özel solüsyonlarla beraber HPV‘nin varlığı, Pozitif/Negatif değeri ve tüm tipleri belirlenir.
NEDEN MAVİ LABORATUARLAR GRUBU?
Sizin de aklınızda HPV ile ilgili şüpheleriniz, kaygılarınız veya sorularınız varsa 0850 360 06 05 numaralı Danışmanlık ve Randevu hattını arayarak bilgi alabilirsiniz.