FRENGİ TESTİ

Frengi Testi

FRENGİ TESTİ

Frengi testi için treponama pallidium denilen bakteriyi tespit etmek için genelde laboratuvarlarda VDRL testi, RPR testi ve TPHA testi yapılmaktadır. Frengi testi için yapılan bu testlerde pozitif bulunursa sonucu doğrulamak için FTA ABS – IgG ve FTA ABS – IgM testi yapılmaktadır.

Frengi testi olarak son dönemlerde serolojik olarak yapılan sifilis antikorlarını yani sifilis IgG ve sifilis IgM yi total olarak saptayan testler çıkmıştır. Bu testler kullanımı kolay olduğu için laboratuvarlarda son zamanlarda yaygınlaşmıştır. Bu frengi testinde de çıkan pozitif sonucun hastalığın tedavisine başlanmadan mutlaka FTA ABS testi ile doğrulanması gereklidir. Frengi testlerinde pozitif bulunan sonuçlarla tedaviye başlandığında hastanın tedavi sonrasında VDRL testi titreli ve TPHA testi ile takip edilmesi gereklidir.


Frengi Nedir?

Frengi treponama pallidium denilen bakterinin yol açtığı cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Frengi hem cinsel yolla hem de kan yoluyla bulaşabilmektedir. Frengi hastalık döneminde ilerlediğinde vücudumuza birçok zararlar vermektedir. Bu açıdan erken dönemde frengi testi yapılması hem hastalığı bulaştırmamak hem de kendi sağlığımız açısından önem taşımamaktadır.


Frengi Belirtileri Nelerdir?

Frengi belirtileri ortaya çıkması ortalama 3 gün ile 90 gün arasında olmaktadır. Frengi belirtileri ortaya çıkmasından sonrasında frengi hastalığı ilerlemeye başlar. Frengi Belirtileri arasında en çok görülen genital bölgede çıkan lezyonlardır. Bunun dışında elde ve ayaklarda da ileri evrelerde yaralar şeklinde frengi hastalığı belirti gösterebilmektedir.

Frengi belirtileri arasında en yaygın olanı şankrlardır. Şankr genital bölge haricinde makatta, dilde ve ağızda da çıkabilmektedir. Bu yaralar ortalama 1 ay içinde kendiliğinden geçebilmektedir. Daha sonrasında ciltte kırmızı ve pembe döküntüler şeklinde frengi belirtileri görülmektedir. Sifilis belirtileri bu dönemde ortalama 2 ile 6 hafta sürmektedir. Frengi belirtileri bu dönemde ciltte küçük isilik tarzında, küçük lekeler, ağız bölgesinde beyazlıklar şeklinde avuç içi ve ayak tabanlarında hafif şekilde deri döküntüsü halinde görülmektedir. Bu tür çıkan yaralarda frengi hastalığına ait treponama pallidium isimli bakteri mevcuttur ve bulaşabilmektedir.

Frengi hastalığının belirtileri arasında genel olarak baş ağrısı, gribe benzer şekilde şikâyetler, boğazda ağrı, lenf bezlerinde şişme, ateş, halsizlik ve vücudun değişik bölgelerinde ağrılar olmaktadır.


Frengi Nasıl Bulaşır?

Frengi genellikle cinsel yolla öpüşme, oral seks, vajinal, anal cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Frengi erken dönemde çok bulaşıcıdır. Bu dönemde kişinin frengi hastalığını bulaştırma ihtimali çok fazladır. İlerleyen dönemde sifilis hastalığının bulaşıcılığı giderek azalır ve ortalama 2 - 3 sene sonunda bulaştırma ihtimali hemen hemen hiç kalmayabilir.

Frengi hastalığını taşıyan hamile bir annenin bebeğine anne karnında sifilis hastalığı bulaşma olasılığı vardır. Bu açıdan hamilelik sırasında takibi yapan doktor mutlaka frengi açısından ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından kontrol etmelidir. Sifilis hamilelik sırasında anneden bebeğe geçerse konjenital sifilis yani doğuştan gelen sifilis denir.

Frengi cinsel ilişki ve kan nakli yoluyla bulaşabilmektedir. Damar içi enjektör iğne genelde uyuşturucu madde kullanımı sırasında ortak iğne kullanımıyla bulaşabilmektedir. Şüpheli bir cinsel temasınız varsa mutlaka frengi testi yaptırmalısınız. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara oranla daha kolay bulaşması görülmektedir. Frengi hastalığında cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımı her ne kadar hastalığın geçişini azaltsa da tamamen engelleyemez. Bu yüzden prezervatif sifilisten %100 bir koruma sağlamaz.


Frengi Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Frengi testi şüpheli cinsel temastan ortalama 7. Günden sonra yapılabilmektedir. Frengi testi için erken tanıda kullanılan test yöntemleri bulunmaktadır. Şüpheli cinsel temas sonrasında en erken dönemde frengi testi yaptırmak kendi cinsel sağlığınız açısından da önem taşımaktadır.